Ιερά Μονή Αγκαράθου

Η Ιερά Μονή Αγκαράθου ένα από τα πιο παλιά ορθόδοξα Μοναστήρια με ιστορία τουλάχιστον 1.000 ετών βρίσκεται στην καρδιά της Κρήτης και είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο. Ανέδειξε σπουδαίες προσωπικότητες όπως τον Άγιο Μελέτιο Πηγά.

Στο σημείο που είναι σήμερα το μοναστήρι βρέθηκε πριν από 1.000 χρόνια η εικόνατης Παναγίας και χτίστηκε με θαυματουργό τρόπο η Εκκλησία. Η Ιερά Μονή Αγκαράθου βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την αρχαία πόλη της Κνωσού.

Από τα αρχαία χρόνια, από τη θρυλική εποχή του πολιτισμού του Μίνωα στηνπεριοχή παράγεται πλούσιο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο το οποίο συμβάλλει στημακροζωία και την καλή ποιότητα ζωής μέσω της Μεσογειακής διατροφής.

Το ελαιόλαδο και οι ελιές είναι βασική τροφή στη διατροφή των μοναχών.

Την εξαιρετική ποιότητα του ελαιόλαδου, πολύ χαμηλής οξύτητας < 0.36πιστοποιεί η ΄΄ΕΝΩΣΗ ΠΕΖΩΝΚΡΗΤΗΣ’’ στο χημείο του εργοστασίου τους, ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια παγκοσμίως διαπιστευμένο με ISO17025. Το ελαιόλαδο διατίθεται στην αγορά για την ενίσχυση του Μοναστηριού και του έργου των μοναχών.

Η Μονή Αγκαράθου, ένα από τα παλιότερα μοναστήρια της Κρήτης ( ιδρύθηκε στα χρόνια της Β’ Βυζαντινής περιόδου), είναι αφιερωμένη στην Παναγία.

Στα μέσα του 16ου αι. άρχισε να οχυρώνεται και να αποκτά φρουριακή μορφή. Κατά την Ενετοκρατία υπήρξε φυτώριο παιδείας σπουδαίων εκκλησιαστικών ανδρών. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τίποτα δε θύμιζε το παλιό κέντρο παιδείας και πολιτισμού και το 1821 οι Τούρκοι έσφαξαν τους μοναχούς και έβαλαν φωτιά στα κτίρια.

katholiko naos

Ο ναός ανοικοδομήθηκε το 1894 και με το τέλος της Τουρκοκρατίας ξαναβρήκε την παλιά του αίγλη. Στα αξιοθέατα της μονής συμπεριλαμβάνονται τα σωζόμενα τμήματα του παλιού μοναστηριού, ο ναός με τις σύγχρονες τοιχογραφίες που απεικονίζουν Κρητικούς αγίους και η περίφημη «ρογδιά της Αγκαράθου». Σύμφωνα με την παράδοση, κάτω από το δέντρο βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας εξαιτίας της οποίας χτίστηκε η μονή και γι’ αυτό το λόγο το δέντρο θεωρείται ιερό. Πρόκειται για ένα κατάλοιπο της λατρείας των ιερών δέντρων που υπήρχε στην προχριστιανική Κρήτη, το οποίο συναντάται και σε άλλα μοναστήρια και τόπους λατρείας στο νησί.

 

 

katholiko

Η «τράπεζα» της φιλοξενεί τους επισκέπτες μέχρι σήμερα. Χαρακτηρισμό μάλιστα είναι το εξής : Στην αυλή της σώζεται ο Σταμνοατάτης πάνω σ’ ένα πεζούλι. Πιο παλιά υπήρχε εκεί ένα σταμνί γεμάτο με κρασί κι ένα γεμάτο με νερό. Υπήρχε ακόμα και κοφίνι γεμάτο με ψωμί, τυρί κι ελιές. Μπορούσε λοιπόν ο κάθε επισκέπτης να ξαποστάσει, να φάει, και να πιει όσο ήθελε (βλ. Σπανάκη: Κρήτη Α’ τόμος, Βιβλ. Το Ηράκλειο κι ο νομός του, εκδ. Νομαρχ. Ηρακλ.)

 

 

 

ladi 1

georgika proionta ampelones monis

ΤΟ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ!

Το χρυσοπράσινο απόσταγμα του καρπού της ελιάς από το μετόχι της Ιεράς Μονής Αγκαράθου διατίθεται από την Έκθεση Προϊόντων Αγίου Όρους σε μεταλλικό δοχείο 5 λίτρων, των 750ml αλλά και των 500ml!

Με την προσωπική φροντίδα των μοναχών, παράγεται ο φυσικός χυμός της ελιάς και με τη μέθοδο εξαγωγής εν ψυχρώ.

ΜΕΘΟΔΟΣ «ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΝ ΨΥΧΡΩ»

Ποια είναι η σημασία της συγκεκριμένης μεθόδου παραγωγής του έξτρα παρθένου ελαιόλαδο από την Ιερά Μονή Αγκαράθου; Το ελαιόλαδο φέρει την ένδειξη «‘εξαγωγή εν ψυχρώ». Η ένδειξη αυτή μπορεί να αναγράφεται μόνο για τα παρθένα ελαιόλαδα ή για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που λαμβάνονται σε λιγότερους από 27 °C με διήθηση ή με φυγοκέντρηση του ελαιοπολτού.

ΚΡΑΣΙ

krasi

Χίλια μέτρα πριν την είσοδο του μοναστηριού Αγκαράθου, σε εκατόν ογδόντα περίπου στρέμματα του μοναστηριακού αμπελώνα, καλλιεργούνται ποικιλίες αμπέλου με σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

Από τα κλίματα της ομώνυμης ποικιλίας παρήχθη περιορισμένη ποσότητα από τον μονοποικιλιακό ερυθρό οίνο «Syrah – Κοτσιφάλι Μονής Αγκαράθου».

Κύρια χαρακτηριστικά του είναι το έντονο ερυθρό χρώμα, τα πλούσια αρώματα και ο φρουτώδης χαρακτήρας. 

ΜΟΝΗ Αγκαράθου ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ Malvasia

Malvasia είναι μια αρχαία οικογένεια των σταφυλιών που περιλαμβάνει μια διαφοροποιημένη συλλογή των ευγενών ποικιλιών. Αυτά τα σταφύλια είναι σε θέση να παράγουν κρασί κάθε εφικτό χρώματος σε ξηρή, αφρώδη και γλυκά στυλ.

Malvasia, το όνομα, είναι μια παραγωγή της παράκτιας ελληνική πόλη της Μονεμβασιάς, όπου οι Βενετοί είχαν μια στρατηγικά σημαντική φρούριο και εμπορικό σταθμό κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας τους.

 

ATT_1422015045492_MONH A OPSI elliniko