Κρασί

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ

Εκεί όμως που οι μοναχοί έχουν κάνει τη διαφορά είναι στο κρασί τους.
Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΚΑΡΘΟΥ είναι  φημισμένη για τις εκλεκτές ποικιλίες αμπέλου που διαθέτει . Με αφοσίωση αιώνων και σύγχρονη τεχνογνωσία οι μοναχοί του προσφέρουν έναν μοναδικό συνδυασμό ποικιλιών, άριστα προσαρμοσμένων στο μικροκλίμα της περιοχής του νομού Ηρακλείου .

Το κελάρι από μόνο του θυμίζει μουσειακό χώρο που κάνει τον επισκέπτη να μεταφέρεται νοερά στο παρελθόν. Τα αμπέλια τα φροντίζουν οι ίδιοι οι μοναχοί, ενώ στην οινοποίηση συνδράμει με τις γνώσεις και τις συμβουλές του επαγγελματίας οινολόγος, Το ερυθρό ξηρό ΑΓΚΑΡΑΘΟΥ είναι της εξαιρετικής ποικιλίας MOYRVEDRE , και το λευκό ξηρό της ποικιλίας Μαλβαζία. Παρά τη μεγάλη παράγωγή, οι επτά  μοναχοί δίνουν μεγάλη μάχη να συντηρήσουν το ιστορικό μοναστήρι. Τα έσοδα από το κρασί και το λάδι πηγαίνουν στις λειτουργικές ανάγκες και στη συντήρηση των χώρων και δεν περισσεύουν κέρδη, όπως λένε οι ίδιοι. Ωστόσο η Μονή Αγκαραθου  βοηθά όπως μπορεί την τοπική κοινωνία με πρωτοβουλίες και δράσεις που τις περισσότερες φορές επιλέγει να μη δημοσιοποιεί.

Τα τέσσερα στάδια της διαδικασίας που ακολουθείται:

Η συγκομιδή: Ο καρπός συλλέγεται προσεκτικά και μεθοδικά από τα κτήματα της περιοχής και οδηγείται στον χώρο της ιεράς μονής.

Ο έλεγχος: Εξειδικευμένο επιτελείο χημικών φέρει καθημερινά την ευθύνη του σχολαστικού ελέγχου της ποιότητας, ακολουθώντας αυστηρά τις προδιαγραφές της ΕΟΚ (κανονισμός ΕΟΚ 2568/1991). Ειδικό συνεργείο διενεργεί επίσης προσεκτικούς ελέγχους και συντηρεί τον σύγχρονο εξοπλισμό παραγωγής.

Η τυποποίηση: Το προϊόν εμφιαλώνεται και συσκευάζεται με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα τυποποίησης.

Η διανομή: Τα προϊόντα διανέμονται ταχύτατα ,έτσι ώστε να φτάνουν προστατευμένα, ασφαλή και με συνέπεια στον προορισμό τους.

«Κατά την παραγωγή όλα τα προϊόντα ακολουθούν αυστηρά μόνο τον παραδοσιακό τρόπο διαλογής και αποχύμωσης και σ’ αυτό δεν κάνουμε εκπτώσεις» μας λέει ο πατέρας ΜΥΡΩΝ.

oinos leukosDSC_0095